Tunižanska vrata

Tunižanska vrata

Jedna od glavnih atrakcija u Tunisu su tunižanska vrata. Karakteristične boje, bela i plava su propisane kao obavezne još dolaskom Francuza, ali danas se mogu videti na vratima i druge boje, kao što su žuta, zelena, crvena…Vrata su obično dodatno dekorisana s kovanim gvožđem, a takva dekoracija se stavlja i na prozore i otvore za vazduh na kuhinjama i kupaonicama. Kako bi se sačuvala intimnost doma, vrata su radjena samo s malenim otvorima za gledanje na ulicu.tunizanska vrat

Ove dekoracije vode poreklo iz Andaluzije, i stvarno su remek delo arhitekture.

Drugo tumačenje je, da su plavo bele boje na vratima i prozorima, iz jednostavnog  razloga da odbijaju insekte.tunizanska vrata (2)

Po jednoj poznatoj legendi,  ako prošetate kamenim ulicama Sidi Bu Saida i zakucate alkama od kovanog gvožđa na najveća plava vrata, sreća će vas pratiti, i svi snovi će vam se ostvariti. Da li je to istina to morate da otkrijete sami. Gotovo je sigurno da se to lokalnom stanovništvu neće dopasti, jer veliki broj turista u potrazi za svojom srećom, upravo kuca na njihova vrata. Razlog leži u činjenici da su gotovo sva vrata u gradu plava, zbog čega je prilično teško odrediti koja su najveća.

Da li bi ste vi voleli da vam neko stalno kuca na vrata u potrazi za svojom srecom?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 5 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.