Mahdija – lepote grada

Mahdija – lepote grada

Središnji gradski trg uokviruju zgrada opštine, narodne biblioteke i Arheološkog muzeja. Između je drevna medina sa sukom, u koju se ulazi kroz ogromnu i jedinu kapiju Skifa el Kahla (mračni prolaz), kroz 50 metara dugački tunel. Ova kapija je nekada bila sastavni deo gradskih zidina, a u dugačkom tunelu se i danas nalaze rupe sa rešetkama u kojima su se krili vojnici – stražari.

Iz tunela se izlazi na usku ulicu Rue Ali Bey, prepunu prodavnica suvenira. Na početku ove ulice se nalazi Arheološki muzej, iz koga možete da se popnete na Kapiju el Kahla i uživate u pogledu na celu medinu. Stara Medina je glavna atrakcija grada, proteže se 1,5 km od zidina na početku poluostrva, pa sve do čuvenog svetionika Cap d’ Afrique, oko kojega se nalazi gradsko groblje.

Na samoj obali se nalazi tvrđava Borj El Kabir koja je sagrađena u 16 veku, na mestu nekadašnje El Mahdijeve palate. Sa vrha tvrđave se pruža prelepa panorama na grad sa morem i njegovom okolinom. Unutrašnjost tvrđave (4 TD za ulaz) interesantna je zbog pogleda, koji je stvarno nezaboravan. Za preporuku je šetnja duž čitave južne obale, gde se nalazi lepo uredjena gradska rivijera Rue De Borj.

Nasuprot staroj Mahdiji, se nalazi novi deo grada – Ville Nouvelle, koga su sagradili Francuzi. U ovom delu dominira Avenija Burgiba, koja je glavna ulica za šoping, prepuna butika, banaka, menjačnica… Svi smeštajni kapaciteti se nalaze u turističkoj zoni, nekoliko kilometara severozapadno od centra grada. Ovde se turizam uselio na velika vrata, tako da dominiraju novi hoteli sa 4 i 5 zvezdica. U većini hotela se organizuje besplatan prevoz mini busevima do staroga grada.

Plaže Mahdije imaju beli pesak, tako da je boja mora tirkizno plava, u letnjim mesecima izuzetno topla. Plitka voda mora je idealna za porodični odmor, a more svakodnevno izbacuje pregršt belih školjki, različitih oblika i boja. Noćni život u Mahdiji nije posebno razvijen, i svodi se na hotelsku animaciju. Naravno da uvek možete otići do staroga grada i uveče, jer je taksi prevoz vrlo povoljan.

Naša galerija slika prelepog grada Mahdija

Mahdija, Tunis

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × five =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.