Film o El Jemu

Film o El Jemu

Naš saradnik je objavio divan film o El Jemu, a mi Vam ga prenosimo:

Dobrodošli u Amfiteatar El Džem, najveći koloseum u Africi
Ovo fantastično zdanje nalazi se u istočnom delu Tunisa, na tridesetak kilometara od poznatih letovališta Mahdia i Monastir, a na nekih 200 kilometara južno od glavnog grada, koji nosi isto ime kao i država – Tunis. U bilo kom delu ove prelepe države da se nalazite, možete pronaći lokalnu agenciju koja organizuje izlete do ove izuzetne turističke atrakcije.

Amfiteatar u El Jemu je treći po veličini rimski amfiteatar u svetu. Od njega je veći samo koloseum u Rimu i razrušeni koloseum u Kapui (Italija). Kako se približavate gradiću, lako uočavate ovo grandiozno zdanje, jer se njegovi zidovi dominantno uzdižu iznad svih niskih kuća u prašnjavoj ravnici koja ga okružuje.
Potiče iz III veka, a njegova gradnja trajala je čitavu deceniju. Teški kameni blokovi dopremani su iz 35 kilometara udaljenog kamenoloma nadomak grada Mahdije. Građen je u obliku elipse, po uzoru na amfiteatre u Rimu i Kartagini (koji je nestao u vrtlogu ratnih razaranja i vremena). Dimenzije su mu 160h140 metara, a samo bojno polje 65h38 metara. Spoljni zidovi obloženi granitom bili su visoki 36 metara. Koloseum je mogao da primi oko 35.000 gledalaca. Korišćen je za međusobne borbe gladijatora, borbe gladijatora sa životinjama ili za obračun životinja iste vrste. Osim lavova u arenu su dovođeni i tigrovi, leopardi, panteri pa čak i medvedi. Prema dostupnim istorijskim izvorima s razlogom je predstavljao ponos ondašnjeg grada i čitave regije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 3 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.