Kamile kroz istoriju

Kamile kroz istoriju

Brojni istorijski izvori kazuju o korišćenju kamila u ratnim sukobima, počev od 548. godine pre nove ere do Drugog svetskog rata. Njihov neprijatan miris uznemiravao je konje u falangama, što bi često remetilo borbeni poredak konjice. Zahvaljujući njihovoj izdržljivosti i transportnim mogućnostima u nekim zemljama poput Indije i danas postoje regularne vojne jedinice na kamilama. U mnogim afričkim zemljama posebne jedinice vojske i policije na kamilama koriste se za traganje i pronalaženje izgubljenih u pustinjskom prostranstvu.

Kamile u Tunisu

Trgovina kamilama se, po pravilu, obavlja pijačnim danima, na skromno uređenim prostorima, uz tradicionalno pogađanje i cnekanje, i prateće mirisa koji ne gode nosu nenaviknutih stranaca. Kamile se prodaju po ceni od 1.000 do 5.000 tuniskih dinara. Ženke su jeftinije, a najskuplje su kamile za trke.

U selima gotovo da nema domaćinstva bez jedne ili više kamila, najčešće braon, ređe bele boje, koje su i na višoj ceni. Žive 30 do 35 godina, a ženka nosi mladunče 10 meseci (najbolje je, kažu, da se mladunče donese na svet u pustinji, prirodnoj sredini ovih životinja).

Priču o kamilama prate i mnog zanimljivosti. Na brojnim razglednicama su slike ovih životinja karakterističnog izgleda usana, kao da se smeju. Kamile, kažu upućeni, umeju i da zaplaču. Kada dođe vreme za umiranje, predosećajući  neumitni kraj, niz njihovo lice slivaju se suze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × 2 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.