Grad Tunis – Kartagina

Grad Tunis – Kartagina

Ko još nije čuo za Kartaginu? Iz udžbenika istorije, iz svima znane latinske izreke „Kartaginu treba razoriti“ ili poznate filmske priće „Kartagina u plamenu“. Ipak sve se završava maglovitom predstavom o nastanku, usponu i nestanku drevnog grada, čiji su najviši domet i trajanje sudbinski povezani sa imenom velikog vojskovođe Hanibala Barke.

Današnja deviza turističkih poslenika Tunisa mogla bi, jednostavno, da glasi: Kartaginu treba videti! A da bi poruka bila potpuna, valja dodati: ono što je od nje ostalo, što je odolelo rušilačkom pohodu mnogih zavojevača, kasnije žitelj Kartagine, naravno, i zubu vremena.

Kartaginu ubrajaju u najznačajnije istorijske i arheološke lokalitete u Tunisu, na kojima je ispisan značajan deo njegove istorijske prošlosti. Stecište miliona znatiželjnih turista, ali i istraživača. Gotovo se ne može zamisliti poseta glavnom gradu ove zemlje, bez kraćeg ili dužeg boravka na lokalitetu drevne Kartagine, da bi se sa njenih ostataka „čitava“ istorija jednog vremena, ne samo ovog grada i Tunisa, već i čitave severne Afrike, pa i evropskih zemalja u priobalju Sredozemlja, s kojima se duboko prelamala i ukrštala.

icon-car.png
Kartagina

loading map - please wait...

Kartagina 36.862585, 10.332949 Kartagina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + four =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.