(POLU)OSTRVO ĐERBA – SNOVI, SIRENA I LOTOSOV CVET

(POLU)OSTRVO ĐERBA – SNOVI, SIRENA I LOTOSOV CVET

Oko 90 kilometara južnije od Matmate, u mestu Jorf, čeka vas feribot, na putu do ostrva – poluostrva Đerbe, ekskluzivnog turističkog mesta. Razdaljinu od tri kilometra prevaljujete nakon petnaestak minuta ugodne vožnje do Ezima, prvog mesta susreta sa Đerbom i njenim znamenitostima i neobičnim spomenikom sireni, koja je njen znak raspoznavanja i nezaobilazni simbol.

ĐERBA – NOVI PROIZVODI STARIH ZANATA

Đerba je bila i ostala najveće tunisko ostrvo, iako je još u rimsko doba prestala to da bude. Rimljani su u najplićem delu mora nasuli kamenje dužinom sedam kilometara, gradeći rimski put (neki ga nazivaju i mostom) i tako Đerbu učinili poluostrvom površine 512 km². Ta veza sa kopnom je značajna i danas, naročito kada kratkotrajne oluje onemoguće plovidbu feribota. Ostrvo je četvrtastog oblika: od jednog do drugog kraja je 28 km. Prilično je nisko (najviša tačka je 50 metara). Zemljište je puno peska i soli. Voda predstavlja problem, mada se do nje može doći ako se kopa dublje, uz široku upotrebu rezervoara za prikupljanje kišnice koji se grade u sastavu kuće.djerba tunis-info

Na ostrvu žive tri zajednice: Berberi, Arapi i Jevreji, čiji se običaji i kulture prožimaju i dopunjuju. Berberi poznati po keramici i grnčariji, Arapi po trgovini, Jevreji po preradi srebra i zlata. Berberi su muslimani Ibaditi (ljaudi koji žive jednostavnim načinom života). Oni su u VIII veku podigli i jedinu džamiju sa okruglim minaretom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − 7 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.