Gabes

Gabes

Gabes

Gabes je velika oaza i grad na jugu Tunisa, blizu ostrva Djerba. Nalazi se na obali zaliva Gabes i sa populacijom od 152.000 stanovnika predstavlja šesti najveći grad u Tunisu. Takodje je poznat po hemijskoj industriji. Brzi razvoj industrije je doveo do ozbiljnih zagadjenja, tako da se u poslednjih nekoliko godina radi na novim programima za smanjenje zagadjenja okoline.

U gradu se nalazi medjunarodni aerodrom Matmata. Takodje je povezan  železnicom sa glavnim gradom Tunisa i sa Libijom (granični prelaz kod Ras Ajdira). Gabes je jedna od najvećih luka u Tunisu. Očekuje se njegovo povezivanje sa nacionalnim auto putem A4 ( Tunis- Ras Ajdir).

hotel-u-gabesu
hotel-u-gabesu

Ono po čemu je Gabes poznat je tradicionalni suk u Jaru, atraktivna plaža kao i neobična primorska oaza na Sredozemnom moru. Najbolje plaže se nalaze u južnom delu grada prema Djerbi. Najčuvenija je plaža Lemawa (Lemaya beach). U narednim godinama se ovde planira čitav novi turistički kompleks jer je potencijal veliki. Gabes ima jedinstvenu lokaciju u svetu,  gde na jednom mestu možete pronaći planinu, more, oazu i pustinju. U primorskoj oazi se nalazi 150 izvora vode, koji daju oko 650 litara vode u sekundi.

Gabes oživi tokom noći, jer su prodavnice i sukovi otvoreni duboku u noć, pogotovo u toku Ramazana.  Lokalni proizvod Gabesa su korpe i kana koja je vrlo popularna kod žena u vidu privremenih tetovaža. Najpesećenije mesto u okolini je berbersko selo Matmata koje predstavlja dom berbera. Čuven je i El – Hamma, poznati trgovački centar Beni Zid nomada.

Čuvene korpe u Gabesu
Čuvene korpe u Gabesu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 + eleven =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.