Tuniska Medina  – DREVNI GRAD U MEDINI

Tuniska Medina  – DREVNI GRAD U MEDINI

Tuniska Medina. Najveća je u zemlji i pod zaštitom Uneska. Smeštena je između monumentalnih kapija, sličnih i osobenih u isti mah. Istočna ili gklavna zove se Kapija mora (nekada francuska), a severna Bab Sadun. Zidine starog grada su odavno nestale. U unutrašnjosti je 14 džamija, nastalih u različitim vremenskim razdobljima. Najznačajnija, najstarija i najveća je El Zituna. Osnivač joj je dao ime maslinovog drbera, verujućida je to drvo pravi božji dar. Ona je vekovima bila mesto okupljanja, središte starog urbanog dela grada i značajna verska i obrazovna institucija sa arašsko-islamskim univerzitetom u svom okrilju.

U očuvanim palatama, atraktivnog izgleda, koje su nekada pripadale bogatim trgovcima i ministrima, uselile su se državne ustanove i institucije kulture. Dve od njih, koje nose imena bivših vlasnika – Dar (kuća) Ben Abdulah i Dar Otoman pretvorene su u nacionalne muzeje sa bogatim postavkama starina, u raskošnom dekoru i u znaku tradicije: kolekcije kostima nameštaja, stakla, nakita…

Nedaleko je džamija Sidi Jusuf, prva turska džamija na ovim prostorima sa oktagonalnim minareto, koji će postati uzor za gradnju sličnih zdanja.

Izuzetno je vredna i arapska kuća Dar Husein, bogato dekorisana gipsanim radovima u boji. Nakon oslobođenja zemlje prerasta u Nacionalni arheološki institut. U blizini je i Dar el Hadar, jedana od najstairjih palata u Medini.

U srcu starog grada je suk (najvećma natkriven prodajni prostor) koji se razlikuje o dsličnih trgovačkih prostora u drugim gradovima. Zanatske i trgovinske radnje smeštene su u malim krivudavim ulicama, a svaka od njih je u znaku određene vrste proizvoda, pa se posetilac može zaputiti u ulicu nakita, parfema, keramike, tradicionalne odeće, začina…

Najzad, u okrilju Meidne je i nekoliko ekskluzivnih kafea u nacionalnom ruhu, koji su na glasu i u širim tuniskim prostorima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + 8 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.