Glavni grad Tunis

Glavni grad Tunis

 

U glavnom gradu, Tunisu, smeštenom na severozapadu zemlje, na obalama istoimenog jezera udaljenog desetak kilometara od obala Mediterana (s kojim ga spaja prokopan kanal), živi blizu 2.000.000 stanovnika (zvanično 1.500.000). u njegovoj arhitekturi prepliću se staro i novo, od turskog, preko andaluzijskog, baroknog, do arapskog stila, čiji su simboli drevna Medina, široka centralna avenija grada i mnoštov modernih naselja i zdanja.

Tunis je i grad trgovine. Nasuprot suku i njegovoj ponudi, u kojoj preovlađuje tradicionalno, uz mogućnosti neizbežnog cenkanja, otvoreno je mnoštvo prodavnica sa bogatom ponudom domaće i uvozne robe (odeća,hrana, parfemi) i modernih šoping-centara.

Grad je sa svetom povezan pomorskom lukom u mestu La Gulet (rodno mesto Klaudije Kardinale) i vazdušnom „Kartago“ (osam kiometara od centra grada), u koju godišnje sleti više od četiri miliona ljudi. Naravno, u Tunis se može stići modernim saobraćajnicama iz gotovo svih krajeva zemlje. Oni koji ovde stižu, turistički ili poslovno, mogu da odsednu u mnogim hotelima uglavnom visoke kategorije. Tokom leta posetioci mogu da se osveže na obližnjim plažama u La Marsi i Garštu, da obiđu zoološki vrt u Belvedere parku, ili park neobičnog imena – Park ljudskih prava. Onima kojima je nauka na srcu, na raspolaganju su Nacionalna biblioteka i kuća nauke. Najzad, metroom se može veoma brzo stići do Kartagine, muzeja Bardo ili turističkog mesta Sidi bu Said.

I to je Tunis. Grad kontrasta i lepota, grad u znaku bele boje, koji dobronamerne dočekuje dobrodošlicom i osvaja na prvi pogled.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × one =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.