Grad Tunis – noviji deo grada

Grad Tunis – noviji deo grada

 

Noviji deo grada skoncentrisan je oko široke avenije, ispunjene prelepim drvoredom, zelenilom i cvećem. Avenija predstavlja neku vrstu žile kucavice metropole. Slika znana sa mnogih razglednica glavnog grada, njegov prepoznatljiv pečat i ukras. Stecište turista i najveće gradsko šetalište.

Počinje od spomenika Ibn Kalduma, znamenite ličnosti iz nacionalne istorije (tvorac poznate sociologije), čiji je životni put vezna i za egipatsku prošlost. Završava se na ulaznoj kapiji Medine, odakle započinje deo koji nosi naziv francuska avenija (nekada se cela ulica tako zvala), sa prepoznatljivim obeležjima francuske arhitekture. Drugi, veći deo avenije nosi ime dugogodišnjeg predsednika ove zemlje Habiba Burgibe i, najvećma, odlike tuniskog stila i načina gradnje.

U njoj i oko nje pusira život metropole, koja je postala moderan kosmopolitski grad, administrativni, kulturni, naučni, univerzitetski i privredni centar. Duž avenije i nadmak nje smešteno je više državnih institucija, zatim pet hotela (dva sa pet zvezdica), ambasade i konzulati, do okatoličke katedrale, uz mešavinu najrazličitijih stilova gradnje, do baroka, rokokoa, andaluzijskog i tuniskog stila, do najsavremenijih građevina u znaku čelika i stakla. Primer je hotel Afrika, atraktivnog izgleda koji dominira avenijom i gradom i namenjen je, uglavnom, poslovnom svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seven − 1 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.