TAJNA KUSKUSA

TAJNA KUSKUSA

 

Kuskus je simbol ishrane na prostoru severne Afrike i veoma je zastupljen u ishrani Tunižana i njihovih gostiju. On predstavlja osnovu za pripremu mnogih jela.

Priprema se od ručno mlevenog pšeničnog brašna, koje se pokvasi slanom vodom i seje kroz retko sito. Dobijene kuglice suše se na suncu, obično na krovovima kuća (tokom jula i avgusta kada su temperature najviše), najmanje pet dana. Osušena testenina u obliku sličnog sitnim kuglicama, čuva se u glinenim sudovima i do godinu dana, pa i dve (zavisno od potreba domaćinstva). Može se naći i u prodavnicama, mada ga domaćice rađe same pripremaju.

Testenina kuskusa se ne kuva, već se priprema na pari, a za to se koriste dva suda: običan i šupljikav. U donjem se kuvaju jagnjetina, piletina, ovčije i kamilje meso ili riba, sa povrćem i različitim vrstama sosa, a u gornjem se nalazi nakvašen (nabubreo) kuskus, izložen pari jela koje se kuva.

Gotovo jelo servira se odvojeno a kuskus izložen pari preliva se sosom glavnog jela.

Kuskus se priprema u svim severno-afričkim zemljama na isti način, a razlike zavise od vrste začina i načina pripreme sosa. Ovo jelo je nezaobilazno u svim restoranima ishrane u Tunisu, ali se može naći na trpezama i u nekim evropskim zemljma, posebno Francuskoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × one =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.