PORODICA I BONTON

PORODICA I BONTON

 

Tuniski narod je, u celini uzev, veoma otvoren i strance prima s puno predusretljivosti, blafonaklono se odnoseći prema svima, nezavisno od porekla, boje kože, verske pripadnosti. I ne treba da vas iznenadi ako vas neko na ulici pozdravi kao stari znalac. Zato je važno poznavati običaje zemlje u koju dolazite i uobičajena pravila bontona, kako biste na najbolji način uzvratili tradicionalno gostoljubivim domaćinima.

Žena će odgovoriti na vaš pozdrav, ali učtivost nalaže da prilikom susreta sačekate da on prva pruži ruku.

Prilikom predstavljanja uobičajeno se izgovara samo ime, a u zvaničnim protokolarnim susretima dodaju se prezime i titula.

Ljubljenje je „rezervisano“ samo za članove porodice i najbliže srodnike, ali nije neobično da se prilikom susreta i prijatelji poljube. U ostalim slučajevima dovoljno je pružiti ruku ili jednostavno mahnuti.

Uobičajeno je da Tunižani govore glasno, prateći to odgovarajućom gestikulacijom, ponekad i dodirom sagovornika po ramenu (žene to ređe čine s muškarcima, izuzev sa jako dobrim prijateljima).

Muškarac može da šeta sa dve devojke ili žene koje ga drže ispod ruke.

U Tunisu je veliki broj žena u radnom odnosu (pet radnih dana u sedmici), pa vreme za razonodu obično traže vikendom. Udarni dan je subota: porodice odlaze na plažu ili na izlet. Muškarci u kafea, uz tradicionalne nargile. Subotom se najčešće priređuju svadbena veselja. Nedelja pre podne je „rezervisana“ za spremanje kuće (žene), dok muškarci s decom odlaze u parkove ili u kupovinu. Posle ručka, odrasli odlaze u kućne posete, a deca se prepuštaju sportu ili TV-programu.

Za vreme praznika i tokom odmora škole, fakulteti, čak i ministarstva organizuju ekskurzije po Tunisu (Tabarka, Tozer, Đerba, Duz).

Većina zaposlenih godišnji odmor od mesec da na zajedno provodi s decom koja su na raspustu, najčešće birajući između dve mogućnosti: letovanje na moru ili poseta roditeljima u rodnom mestu.

U domovima gosta će najčešće poslužiti čajem od mente, turskom kafom, đusom ili koka-kolom, i, naravno, kolačima, uz nezaobilaznu baklavu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × one =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.