Pustinja Sahara – detaljno

Pustinja Sahara – detaljno

U pustinji su česti vetrovi, brzine oko 3m u sekundi. Smenjuju ih, povremeno, peščane bure s jakim udarima (samum), koje nose ogromne količine prašine i peska. Ponekad podsećaju na preteći pokretni tamni zid, koji može da dostigne i zastrašujuću visinu od oko 3.000 metara.

Biljni svet je veoma oskudan i siromašan, i svodi na bodljikavo grmlje i oskudnu suvu travu, na obodima pustinje. U najvećem delu pustinjskog prostranstva nema ni traga bilo kakvog rastinja. Izuzetak su oaze, bogate bujnom vegetacijom, koje podsećaju na usamljena i egzotična ostrva zalutala u pustinjskom pesku.

Pustinja Sahara -oaze

Ni oaze, nisu ono što su nekada bile, svedene na izvorišta pitke vode i mesta odmora, ali i sukoba, što je tema mnogih filmova. Danas su one sedišta manjih ili većih naseobina, rudarski, industrijski ili, pak, raskošni turistički centri, sa egzotikom druge vrste: modernim hotelima i bazenima, koje pre podsećaju na prizore iz hiljadu i jedne noći no na umorne karavane okupljene oko izvora vode.

Uz žarku klimu i sve druge nedaće koje pustinja nosi, što je čini nepovoljnim mestom za život, pustinja se osim kao turistička atrakcija i izazov predstavlja u dobrom svetlu i kao lekovito mesto. Topla klima i suv vazduh deluju povoljno na oboljenja disajnih organa, poput astme, ali i na bolesti reumatizma, koja je u ovim krajevima nepoznata. Pa ko voli…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − 1 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.