Matmata  – KUĆE U STENI

Matmata  – KUĆE U STENI

Na 110 kilometara istočno od Duza je grad Matmata, na ogoleloj visoravni, u negostorljubivom pustinjskom okruženju. Padine okolnih planian izbrazdane su prevojima i izbočinama, poput kamenih dina, neobičnih i nestvarnih kao da su sa neke druge planete. Samo žuta i tamno crvena boja. Pustoš. Nigde traga zelenila, čak ni usamljenih palmi. Pejzaž gotovo nestvaran, kao sa druge planete. Talasasta brda sa lunarnim pejzažom. Zato ne iznenađuje što su upravo na ovim pradinama snimani „autentični“ kadrovi svetski poznatog filma „Rat zvezda“.

Deo filmskiog materijala snimane je u samoj Matmami, u posve nobičnom hotelu, ukopanom u zemlju. Stepeništem se ulaziu u dubinu otvorenog dvorišta, a odatle, na sve strane, smenjuju se ulazi u recepciju, bar, prostorije za higijenu, mavarski restoran i sobe udubljene u steni i bez prozora.

Ta neobična tvorevina, pre prihvatilište za privremeni smeštaj no hotel, samo je oponašanje graditeljske inventivnosti starih Berbera, čije kuće u stenama i danas predstavljaju zanimljivu građevinsku i istorijsku atrakciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 − thirteen =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.