Matmata  – KUĆE U STENI

Matmata  – KUĆE U STENI

Na 110 kilometara istočno od Duza je grad Matmata, na ogoleloj visoravni, u negostorljubivom pustinjskom okruženju. Padine okolnih planian izbrazdane su prevojima i izbočinama, poput kamenih dina, neobičnih i nestvarnih kao da su sa neke druge planete. Samo žuta i tamno crvena boja. Pustoš. Nigde traga zelenila, čak ni usamljenih palmi. Pejzaž gotovo nestvaran, kao sa druge planete. Talasasta brda sa lunarnim pejzažom. Zato ne iznenađuje što su upravo na ovim pradinama snimani „autentični“ kadrovi svetski poznatog filma „Rat zvezda“.

Deo filmskiog materijala snimane je u samoj Matmami, u posve nobičnom hotelu, ukopanom u zemlju. Stepeništem se ulaziu u dubinu otvorenog dvorišta, a odatle, na sve strane, smenjuju se ulazi u recepciju, bar, prostorije za higijenu, mavarski restoran i sobe udubljene u steni i bez prozora.

Ta neobična tvorevina, pre prihvatilište za privremeni smeštaj no hotel, samo je oponašanje graditeljske inventivnosti starih Berbera, čije kuće u stenama i danas predstavljaju zanimljivu građevinsku i istorijsku atrakciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × two =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.