Izleti u Tunisu

Izleti u Tunisu

One koji osim uživanja na plaži i suncu očekuju dodatni dar za oči i dušu i susret s prošlošću, očekuju izleti do zanimljivih i dobro očuvanih arheoloških lokaliteta u centralnim i severnim delovima zemlje, poput drevne Kartagine, Bula Regije, El Džema i Duge, posete vekovima starim verskim mestima i džamijama, pre svih u Keruanu, Tunisu i Susu, zatim katedralama i sinagogama, bajkovitom selu Sidi bu Said, brojnim nacionalnim muzejima poput muzeja „Bardo“ sa najvećom zbirkom mozaika na svetu, zanatskim radionicama sa bogatom i raznovrsnom ponudom suvenira… Na krajnjem severu moguće je okušati sreću u lovnom turizmu ili bogatstvu koralnih sprudova. Dole, na jugu, izletnike očekuje Sahara, surova i lepa u isti mah, kao stovrena za neku vrstu moderne avanture. A s njom i u njoj atraktivne oaze, sa naselđem prošlosti i pečatom savremenog, uzbudljiv safari preko pustinjskih dina: džipom, motorom, balonom ili na leđima „pustinjske lađe“ (kamile) u nezaboravnom karavanu, po uzoru na nekadašnje beduine.

Berberska sela
Berberska sela

Prilika je i da upoznate gradove Tunisa (na obali i unutrašnjosti zemlje), sa tragovima minulih vremena i civilizacija, uz nezaobilazne medine (naziv zidina i tvrđava nekadašnjih starih gradova) i zaputite se na šoping u sukove (otvorene pijace u kojima se nude tradicionalni proizvodi tuniskog zanatstva). Naravno, uz neizbežno cenkanje i, za naše prilike povoljne cene.

Najzad, prilika je to i da vidite posve neobična staništa starosedelaca Berbera u utrobi planina, d aobiđete jedinstveno slano jezero (depresiju), da vidite prirodne kulise za snimanje filmova poput „Rata zvezda“ i ponesete kao trajnu uspomenu jedinstvenu kamenu ružu, jednog u nizu tuniskih simbola.

Naravno, neće vam promaći i raznovrsne kapije u tuniskim gradovima i selima, urađene sa mnogo ljubavi i mašte (neretko sa Fatiminom rukom kao zaštitnim simbolom), na kojima poznavaoci mogu da pročitaju mnogo toga o njihovim vlasnicima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + 5 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.