Bizerta – SRPSKA VOJNIČKA GROBLjA

Bizerta – SRPSKA VOJNIČKA GROBLjA

Za Tunis, Alžir i Maroko vezan je i deo naše nacionalne istorije iz vremena Prvog svetskog rata, u čemu je Bizerta imala istaknutu ulogu.Široka srca grad je prigrlio delove srpske vojske nakon povlačenja preko Albanije i dobrovoljce pristigle iz prekookeanskih zemalja.ovde su bile smeštene srpska bolnica za prihvat ranjenika i Pešadijska podoficirska škola (oko 400 podoficira nako ubrzanog školovanja upućeno je na Solunski front). Štampan je list vojnika invalida „Napred“, osnovano amatersko pozorište.Demobilisani srpski vojnici i zbeglice osnovali su manje naselje Jugoslovena.

Na inicijativu francuskog generala Emila Geprata, u Bizerti i drugim gradovima Tunisa i severne Afrike boravilo je oko 60.000 srpskih vojnika radi lečenja i oporavka, gosti francuske vlade i ovdašnjeg naroda, a u bolnicama je lečeno više od 40.000 vojnika.

Tokom tri ratne godine daleko od otadžbine ranama je podleglo oko 3.600 boraca.Sahranjeni su na 24 groblja u 22 grada.Najviše na srpskom groblju u mestu Menzel Burgiba, petnaestak kilometara udaljenom od Bizerte. U njemu počiva oko 3.000 srpskih vojnika.Umesto klasičnih spomenika, postavljena su spomen obeležja u obliku sablji zabodenih u zemlju u dugačkim nizovima, sa imenima ratnika koji su podlegli ranama i bolestima, i nazivima jedinica kojima su pripadali. Na piramidalnom postolju ugrađena je mermerna ploča na kojoj je ispisano: „Slava palim srpskim vojnicima za slobodu 1914-1918“.

Na savezničkom groblju u predgrađu bizerte, podignuta je spomen-kosturnica u slavu srpskih ratnika.Imena 600 preminulih ispisana su na zdivoma kapele, koja je okružena bujnim rastinjem, u čijoj je senci još desetak spomenika.O njihvom održavanju brinu tuniske vlasti i naša ambasada.Ova mesta poklonjenja srpskim ratncima svakako treba obići.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − seven =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.