Bizerta – istorija

Bizerta – istorija

 

U dalekoj prošlosti, Bizerta sa okolinom je bila poznata kao bogata žitnica Rima i bogato „izvorište“ za žetvu korala. Arabljani su je osvojili 698.godine. Tokom XV venjka je snažno uporište gusara.Od 1537.je pod vlašću Španije, a od 1572. u sastavu osmanlijskog carstva. Francuzi su je osvojili 1881.godine i razvili snažnu pomorsku bazu, što će ostati osam decenija. U međuvremenu, 1942.Nemci su okupirali grad pretvorivši ga u prihvatnu luku za iskrcavanje svojih i italijanskih trupa.Drugi američki korpus oslobodio je Bizertu maja 1943, nakon brojnih bombardovanja iz vazduha.

Kasnije će uslediti obnova porušenog i završetak priče o kolonijalnom statusu grada do 1963, što je plaćeno i životom oko hiljadu mladih ljudi.

Tako, najsažetije, izgleda istorija Bizerte, koja je izrasla u moderan primorski grad okrenut sutrašnjici.Nasuprot širokim bulevarima, stambenim četvrtima, luksuznim prodavnicama i drugim obeležjima savremenog grada, u staroj luci su tesne uličice načičkane kafićima i prodavnicama za snabdevanje brodova.Okružuju ih pijace sa raznovrsnom ponudom ribe i plodova mora i desetak savremenih hotela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 − 9 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.