Upotreba palme

Upotreba palme

Od palme meštani koriste gotovo sve: stablo, lišće i, naravno, urme. Samo četiri vrste palme ne rađa ove ukusne plodove. Upućeni kažu da su urme bez premca u pogledu hranjivosti: ne može se ni zamisliti koliki je sadržaj vitamina i drugih korisnih sastojaka. Urme su nezamenjiv dezer i hrana: u izvornom obliku ili pripremljene na najrazličitije načine. U naj ekskluzivnijim hotelima ali i u domaćinstivima. Beduini, recimo, rado doručkuju urme sa mlekom, kozjim ili od kamile, svejedno. Jedno palmino drvo rađa oko 80 kilograma urmi godišnje. Kolika je vrednost palmi može se zaključiti i iz još jedne pojedinosti. Na plantažama palmi, u oazama ili izvan njih, parcele vlasnika se često ne omeđuju površinom zemlje već brojem stabala palmi. Zato ne iznenađuje podatak da kvalitetno stablo palminog drveta staje oko 1.000 dolara.

TAJNE PALMINOG PLODA

Za mnoge Evropljane pravo je otkriće postupak  oplodnje palminog drveta.

urme
urme

Nasuprot očekivanju taj proces se ne odvija spontano, prirodnim putem, već uz ljudsku pomoć. Sa vrha muškog palminog drveta ubira se „semeni cvet“, čiji se deo stabljike postavljau sredinu buketa ženskih „perli“, takođe na vrhu, i povezuje. Semeni prah sa muških neposredno sazrevaju do jeseni. Berba traje tokom septembra. Jedno palmino drbo rađa oko 80 kilograma urmi godišnje. Zvuči neverovatno ali je kažu istinito: postoji oko 110 različitih vrsta urmi, a najkvalitetnija je degletnur(svetli prsti), koje su providne na suncu i u njima se mogu videti i koštice. Postoje i urme bez koštica, koje se koriste za ishranu stoke.

Penjanje na palmino drbo za mnoge je ovde rutinski posao i obavljaju ga s lakoćom, jer se tome uče od malih nogu. Obično to rade bosi, jer noga bolje prijanja uz stablo od bilo kakve obuće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × one =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.