MONASTIR I MAUZOLEJ

MONASTIR I MAUZOLEJ

Kada nakon nepuna dva sata leta iz Beograda avionom turističke vazduhoplovne kompanije Tunisair ili domaćeg JAT-a dodirnete tlo aerodroma u Monasitur, dočekaće vas prijatan dah i miris Mediterana i lep istoimeni grad, sa oko 150.000 stanovnika. Monastir je prava raskrsnica. Nakon metropole Tunisa, naprometnija vazdušna luka. Ka severu i jugu (duž obale), ali i unutrašnjosti, savremeni putevi vode ka Susu, Staksu ili Keruanu. U Monastir se može doći i s mora. Neki da ostanu ovde i provedu odmor u hotelima gotovo svih kategorija, u okruženju drvoreda palmi i cveća, najčešće nadomak same obale sa peskovitim plažama. Drugima je usputna „stanica“ na putu do novih odredišta.

Oni koji ostanu, osim blagodeti mora i svih draži koje sobom nosi, poželeće da ga bliže upoznaju, sve ono što mu daje osoben pečat i šarm.

Monastir – centar

U samom centru susreću se staro i novo. Moderne ulice sa supermarketima, restoranima, prodavnicama. Nasuprot, stari grad, medina i njene zidine, sa svim obeležjima prošlosti i kulom kulom (ribatom) iz IX veka, renoviranom vek kasnije. Korišćena je kao kulisa za snimanje poznatih filmova. U sredini je minaret najstarije džamije u Monastiru (iz devetog veka). U blizini je i nova džamija Merzi, građena u turskom stilu (iz XX veka).

Pored starog grada (medine), tvrđave i prelepe mediteraske obale načičkane atraktivnim hotelima, najveća znamenitost Monastira je mauzolej Habiba Burgibe. Sahranjen je u mauzoleju, koji nalikuje dždamiji, objedinjujući najvrednije domašaje tuniskog graditeljstva, sa zlatno-žutom kupolom u središtu i manjim kupolama sa leve i desne strane.

Dve kule su u obliku minareta visoke 25m. Graditeljima su pomoć pružile i mnoge prijateljske zemlje, poput Saudijske Arabije, Francuske, Libije, Italije…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 13 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.