Atmosfera Sidi bu Saida

Atmosfera Sidi bu Saida

 

Sve je to deo atmosfere koja vas okružuje u Sidi bu Saidu, gradiću koji vas dočekuje poput starog znanca o svaja već na prvi pogled. Središna ulica (iz koje se račvaju krivudave uličice) predstavlja centar gradskog života, vodi ka vrhu brežuljka i najstarijem kafeu u Tunisu (na francuskom „Café des Nattes“). Građen je u XVII veku, u andaluzijskom stilu, čiji pečat nosi i ceo grad, sa neizbežnim prožimanjem turskog i arapskog stila. Nameštaj je od maslinovog drveta, prefinjene izrade i dekoracije, star gotovo čitav vek. Preovlađju crvena i zelena boja. U izlogu su mirišljavi kolači, uz neizbežne baklave i ratluk. Podignuti podovi prekreiveni su rogozom i tepisima, na kojima sedi ukrštenih nogu (prethodi izuvanje cipela) i opuštenoj atmosferi ispija čaj od mente, prava „turska kafa“ ili puši duvan iz nargila. U sredini, nalik starom kubetu, je okrugla peć na grejanje, više dekor no stvarna potreba. Ispred, pravi vidikovac poput svetionika, odakle pogled natkriljuje krovove i ulice grada, koje stepenasto spuštaju do obale mora, gde namernika dočekuju istoimena luka i moderna marina sa restoranima i hotelima. Nedaleko su dve lepe plaže – La marsa i Gašart, na kojima se tokom leta smenjuju orkestri mladih muzičara.

plavo belo
plavo belo

U ljupkim prodavnicama osim uobičajenih suvenira i slatkiša nude se antikviteti, različite rukotvorine, srebrni nakit, tepisi, grnčarija, parfemi i originalni i privlačni kavezi za ptice.

Leti grad oživi punom energijom. Smenjuju se kulturni događaji i festivali (jedan religiozni u čast zaštitnika grada), izložbe lsika, koncerti. U prijatnim večernjim satima može se uživati u prelepom prizoru zalaska sunca, u društvu umetnika i poeta, uz zvuke tradicionalne tuniske muzike „malouf“ ili doživeti nezaboravna arapska noć u „palati zvezde venere“, u zgradi-muzeju, koja je nekada pripadala bogatom baronu, u andaluzijskom i tuniskom stilu.

Koliko samo razloga za posetu ovom ljupkom gradu, koji odiše otmenošću, čiju idilu remete samo glasovi turista na gotovo svim jezicima sveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 5 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.