Džamija u Monastiru

Džamija u Monastiru

 

Iz ogromnog mermernog popločanog prostora kroz široku kapiju ulazi se u dvorište džamije (70 h 100 metara). Ispred je trem originalnog stila gradnje, sa dugačkom tavanicomi kolonadom stubova. Na vratima džamije zlatno žute boje, ispisana su tri naziva i osobine koje je Burgiba najhviše voleo i pripisivao sebi: veliki mudžahedin (u značenju borac), graditelj modernog Tunisa i onaj koji je dao slobodu ženama. Grob je u središtu objekta, sa jednostavnim natpisom – Habib Burgiba. Svakog petka vernici dolaze i čitaju delove Kurana, a Tunižani mogu svakodnevno da odaju poštu svom dugogodišnjem predsedniku.

Mauzolej je i neka vrsta muzeja o životnom putu Burgibe sa fotografijama, ličnim stvarima, odećom, delovima nameštaja koje je koristio… U njemu su sahtanjeni i članovi njegove porodice.

Pri ulazu u Memorijalni kompleks je ograđen prostor sa spomen pločama sedmorice članova pokreta za nacionalno oslobođenje, saboraca Habiba Burgibe. Spomenik je ostao na zahtev Burgibe, koje je mauzolej sagradio još za života, na mestu na kome je i danas groblje iz XVIII veka. Mauzolej je podignut u gradu u kome je rođen.

Habib Burgiba je na čelu države ostao više od tri decenije, dok lekarska komisija nije utvrdila da tu dužnost zbog starosti nije više u stanju da obavlja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × one =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.