HANIBAL JE PRED VRATIMA

  HANIBAL JE PRED VRATIMA

Čuveni kartaginski vojskovođa Hanibal Barka živeo je 64 godine (247-183. Godine pre nove ere). Odrastao je u ratovima, a u ratnika i vojskovođu stasao je u vojsci svog oca Hamilkara Barke. Stupio je na čelo kartaginske vojske u Španiji 221. Godine pre nvoe erre (kojom je do tada komandovao njegov zet Hasdrubal), uspešnim napadom na grad Sagunti (rimskog saveznika), čime je započeo Drugi punski rat.

U istorijskim udžbenicima će ostati zapisaono da je Hanibal uz ogromne teškoće i velike žrtve 218. godine pre nvoe ere postigao, vojnički rečeno, strategijsko iznenađenje. Predvodeći ratnike navikle na žarku afričku klimu prešao je preko planinskih masiva Pirineja i Alpa i našao se iza leđa Rimljana. Pobedio je rimsku vojsku kod mesta Tacin i Trebije, a nakon veštog manevra kod Trazimenskog jezera rimska vojska je upala u zasedu. Izuzetan vojnički talenat ispoljio je u poznatoj bici kod Kane: stačunatim povlačenjem dela snaga u središtu borbenog poretka uvukao je brojčano jače protivničke snage u obruč, okolivši ih neopčekivanim manevrom konjice i koristeći (priv put u istoriji) snage rezerve. Rimska vojska je katastrofalno poražena.

Nakon demonstrativnog napada na utvrđeni Rim, preplašeni građani lansirali su poznatu latinsku izreku „Hanibal ante portas“ (Hanibal je pred vratima).

Razaranje Kartagine

Hanibal je dobio mnoge bitke ali je izgubio rat. Sklopljen je mir praćen velikom ratnom odštetom. Kartagina se obavezala da nikog neće napasti. Hanibal je pokušao da predupredi događaje koji će uslediti. Stabilizovao je Kartaginu, platio ratnu odštetu. Međutim, Kartagina je bila neprestano na udaru različitih plemena. Rim se na to nije osvrtao, a kada su uzvratili napad Numidiji, Rimska imperija je krenula u konačan obračun sa Kartaginom na „njenom terenu“. Ostvarila se želja Marka Porcija Katona koji je u Senatu svaki svoj govor završavao rečima: „Ceterumcenso Chartagine messedelendum“ (Kartaginu treba razoriti). Nakon duže opsade grada i krvavih uličnih borbi za svaku ulicu, za svaku kuću, Kartagina je razorena do temelja 146. godine pre nove ere, a oko 50.000 preživelih palo je u ropstvo. Time je završena njena zlatna era i nikada se više neće vratiti na istorijsku scenu.

Bekstvo Hanibala

Hanibal beži u Siriju i s promenjivim uspehom će ratovati protiv rimskih saveznika. Poslednju pobedu zabeležio je u bici kod Pergama. Rimljani su uporno tražili njegovu ekstradiciju. Opkoljen u svojoj kući, otrovom je prekratio život.

Tako je završena životna odiseja najznamenitijeg vojskovođe ondašnje najmoćnije države (grada) u Sredozemlju – Kartagine, a ratni pohodi Hanibala Barke naći će mesto u svim udžbenicima istorije.

Uz ime Hanibala Barke vezane su mnoge priče o korišćenju slonova u ratnim sukobima, u kojima se prepliću istorijske činjenice i mašta. Jedno je izvesno: koliko god je pojava Hanibalobih ratnika na slonovima preko Alpa izazivala paniku u redovima rimskih ratnika slovnovi su, uz ostale uzroke, doprineli porazu njegove „skrpljene“ vojske u bici kod Zame (202. godine pre nove ere). Oni su napravili pravu pometnju u borbenom poretku kada su na njih poletele „vatrene strele“ Berbera (tada saveznika Rima), ciljane između njihovih očiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × one =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.