Tozer – MUZEJ DREVNOG TUNISA

Tozer – MUZEJ DREVNOG TUNISA

Posle oaze palmi na obodu grada, delo prirode, druga velika atrakcija Tozera je njegov muzej starina. Nezaobilazno odredište svakog pridošlice. S razlogom. A kada poseta mine teško je reći koji su utisci upečatljiviji: da li samo muzejsko zdanje raskošne arhitekture i izgleda ili stalna izložbena postavka, kojoj kažu pristaje da bude uz rame „Bardo“ muzeju u glavnom gradu, a po mnogo čemu nalikuje kući – muzeju Dar Ben Abdulaha u glavnom gradu.

Muzej je smešten u reprezentativnom zdanju palate sagrađene u turskom stilu. Spoljni zidovi su bez prozora (okrenuti su ka unutrašnjem delu), sa dvorištem u središtu okruženim stubovima sa lukovima i raskošnim svodovima, mozaicima i gipsanim radovima u tursko-andaluzijskom stilu i prelepom fontanom. Čitav muzej i njegovu postavku moguće je uporediti sa velikim izlogom, u kome su, u različitoj formi, sadržđane upečatljive, raznovrsne i uverljive slike života običnih Tunižana i njihovih vladara u različitim razdobljima nacionalne istorije. U posebnim vitrinama izložene su kolekcije stakla i kristala iz Tunisa ali i sa šitih prostora Evrope, oružja i odeće, nakita, novca, začina, posuđa… Nalik na mnog svetske muzeje.

Muzej i njegove sobe

eksponati u muzeju
eksponati u muzeju

A onda sledi pravo iznenađenje. Mnoštvo soba, ukusno dekorisanih keramičkim pločicama i filigranski izvajanim gipsanim svodovima i tavanicama od rezbarenog maslinovog drveta. U prolaima stubovi od belog italijanskog mermera. Svaka soba jedna priča. Spavaća soba kralja ili sultana u zlatu, u turskom stilu, s nameštajem izuzetne vrednosti. U narednoj tradicionalna odeća muškaraca. Slede soba za venčanje sa figurom mlade u središtu, devojke na okupu sa veziljom u prvom planu, partija šaha uz čaj, žena nomada koja priprema nacionalni kuskus, figura tvorca irigacionih kanala u Tozeru koje vreme nije pregazilo, nacionalne nošnje iz različitih perioda i gradova…

Mnogo je i pojedinačnih izloženih predmeta ili zbirki, koje s razlogom zaokpljujau pažnju znatiželjnih posetilaca: srebrna kolekcija oružja iz XIX veka, sedlo izvezeno srebrom, unikatni primerci novca neobičnog četvrtastog oblika od bronze, srebra i zlata, različit nakit Berbera i nomada, vredna oprema z amladu (kruna, odeća, ogrlice, papuče) različite stalaže, vitrine i komode, izrađene od dragocenih metala, jedna od njih presvučena ukrasima sa oklopa morskih kornjača… Najreprezentativnija je ukrasna tkanina vezena zlatom, srebrom i dragim kamenjem, čija je vrednost kažu nemerljiva.

Slede različiti primerci i kolekcije oružja, starog posuđa, lampi i vaza, začina, do galerije umetničkih slika, među kojim apada u oči realistička scena ritualnog obrezivanja dečaka…

Muzej u Tozeru jednostavno treba videti. Ako imate sreću možda ćete sresti i domaćine iz porodice uspešnih biznismena Šrit, koji su gradu podarili prekrasno zdanje, podstičući i druge da u lepotu grada, osim ljubavi, ulože i novac. I nemojte se iznenaditi i ako vas kao uzorni domaćini ponude pićem u znak dobrodošlice, što se spontano dogodilo i potpisnicima ovih redova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + twenty =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.