SUS – BISER POMORSKOG TURIZMA

SUS – BISER POMORSKOG TURIZMA

U početku grad je bio feničanska luka. Osnovan je u XII veku pre nove ere. Menjao je žitelje i nazive. Najstarije poznato latinsko ime bilo je Hadrumatum. Na arapskom njegov naziv označava poluostrvo.

Tako bi mogla da započen priča o Susu (Sousse), trećem po veličini tuniskom gradu na istočnoj obali Sredozemnog mora, sa oko 300.000 stanovnika u centralnom delu grada i 800.000 sa širim okruženjem. Središnji deo provincije Sahel, koga nazivaju i njegovim turističkim biserom. Na samo 20 kilometara od Monastira i njegove vazdušne luke, s kojom čini jedinstvenu turističku zonu i oko 140 km od prestonice. Privredni, administrativni i univerzitetski centar.

Istorija Susa

Pohodile su ga mnoge vojske i vojskovođe među kojima je i Hanibal. U tadašnjem gradu, koji se zvao Lamta (luka) reorganizovao je vojsku, odakle je krenuo put Zame, u kojoj je 202 pre nove ere bio poražen, uz obavezu da Rimljanima isplati ratni plen vredan 250 kg zlata.

Morska luka, poljoprivredna proizvodnja, prerada maslinovog ulja, industrija nameštaja, kože i farmaceutskih proizvoda, samo su neka od privrednih obeležja grada, koji je, između ostalog, poznat i po korišćenju ostataka isceđenog maslinovog ulja za izradu stoprocentno čistog sapuna za skidanje šminke i zatezanje lica.

Sus je sve to, ali je, iznad svega, prepoznatljiv po turističkim mogućnostima i pogodnostima. Grad turizma. Najposećeniji grad ove privlačne mediteranske zemlje, koji goste dočekuje otvorena srca, nudeći im široke lepe plaže i čisto more, ali i mnogo toga što čini dušu grada, po čemu je prepoznatljiv i različit od drugih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × five =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.