Sfax

Sfax

Sfax je jedan od glavnih trgovačkih centara i drugi po veličini grad u Tunisu. Nalazi se na moru i odlično je pozicioniran,  zbog cega je  idealna  osnova za odlazak na sve  jednodnevne izlete u Tunisu, kao što su Matmata, El Jem, Keruan, 9 ostrva Kerkenah..

Najistaknutija znamenitost je Medina, koja se nalazi u savršenom stanju i jedna je od najlepših u Tunisu. Nasuprot većini Medina u Tunisu, koje predstavljaju isključivo trgovačke kvartove, Medina u Sfaxu predstavlja mesto na kome ljudi žive. Ima ukupno 6 kapija od kojih je centralna kapija Bab Diwan najinteresantnija. To je impresivna građevina iz 1306. godine, smeštena na najimpozantnijem delu zidina sagrađenih u 9. veku. Unutra Medine se nalazi Velika Džamija gde je ulaz za turiste i ljude koji nisu muslimanske veroispovesti strogo zabranjen.

Ono što je u jedinstveno u Medini su sukovi koji su totalno drugačiji od većine tunižanskih sukova. Najpoznatiji suk je Kovački suk (Souq des Forgerons) u kome su se snimale scene za film Engleski pacijent. Možete popiti čaj od nane sa pinjolima u čuvenoj čajdžinici Cafe Diwan, sa prelepim pogledom na grad Sfaks.

Sfax
Sfax

Preporučujemo da  prošetate do gradske tvrđave Kasbah koja je izgrađena u 12 veku. U  tvrđavi je boravio francuski vojni garnizon u 19 i 20 veku. Kasbah je danas pretvoren u muzej a glavnu atrakciju predstavljaju tornjevi, na koje se možete popeti i uživati u lepom  pogledu na grad.

Folklorni muzej Dar Djelouli iz 7. veka predstavlja trospratnu kuću sa unutrašnjim dvorištem  sa  izuzetnom zbirkom koje dočaravaju život u Sfaksu tokom 17. i 18. veka (svakodnevni predmeti, nameštaj, narodne nošnje, nakit i arapska kaligrafija). Arheološki muzej je smešten je u prizemlju gradske skupštine (Baladiya), koja se nalazi u ulici Habib Bourguiba,  među čijim eksponatima se ističu mozaici iz rimskog doba.

Novi deo grada se nalazi izmedju luke i Medine i izgradili su ga Francuzi tokom svoje vladavine. Zbog bombardovanja u II svetskom ratu, malo zgrada iz tog perioda je ostalo sačuvano, a jedna od njih je Gradska skupština koja se nalazi na Trgu republike. Izgradjena je u neo-mavarskom stilu sa visokim minaretom koji je više liči na veliki toranj.

Sve plaže Sfaksa su peščane gde je najlepša Plage de Chaffer koja se nalazi 25 km jugozapadno od centra grada. Plaža je vrlo posećena pogotovo u dane vikenda, kada je prepuna porodica sa malom decom. Arhipelag Kerkenah  se nalaze 20 km od obale Sfaksa od kojih su samo dva ostrva naseljena. (Gharbi i Chergui). Ova dva ostrva su medjusobno povezana uskom prevlakom koja je još iz doba Rimljana. Poznata su po tome što je na njih bio prognan čuveni vojskovođa Hanibal Barka. U letnjoj sezoni postoje trajekti koji voze do njih. Turizam na njima nije mnogo razvijen, iako je priroda božanstvena, pa se prepručuje svima koji žele da pobegnu od gužve i opuste se u pravom prirodnom ambijentu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − eleven =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.