Muzej Bardo – eksponati

Muzej Bardo – eksponati

 

Vrhovi kopalja i strela, igle za šivenje, ogrlice i narukvice od kostiju (feničansko doba), deo su izloženih eksponata koji, prema dostupnim izvorima, datiraju iz razdoblja sedam hiljada godina pre nove ere.

Pažnju znatiželjnih posebno privlače nadgrobni spomenik (kameni obelisk), iz IV veka pre nove ere, i drugi predmeti izrađeni od kamena i u kamenu. Na obelisku se uočava figura čoveka (sveštenika) koji nosi dete, iskoračivši levom nogom i podignutom rukom kojom se moli. Redak ako ne i jedini dokaz žrtvovanja dece bogovima u hramu Tafet u Kartagini.

Na statui boginje Tanit iz tog razdoblja je tekst na feničanskom, koji se poput arapskog čita sdesna na levo.

U muzeju se nalazi najbogatija i najvrednija kolekcija rimskih mozaika na svetu. Većina datira iz II i III veka nove ere. Njima su dekorisani podovi u kućam, pozorištima, hramovima, kupatilima… Najbolje kolekcije potiču iz privatnih kuća imućnih Rimljana, izgrađene od malih komadića mermera različitih prirodnih (postojanih) boja, što je omogućavalo njihovu trajnost i dugovečnost.

U četvrtom delu se nalaze eksponati koji potiču iz vizantijskog perioda, poput mozaika iz grobnica, jednostavnih oblika i forme izrade, što upućuje na zaključak da ne potiču iz nekih specijalnih radionica, već su rukotvorine običnih građana.

Arapska era predstavljena je tradicionalnim stilom arabeski u gipsu, karakterističnim za XIX vek, sa mnogo prefinjenih detalja izdubljenih u gipsanom malteru, na kojma je diminantna bela boja sa dizajniranim motivima u kojima preovlađuju cveće i zvezde.

Neke tavanice rađene su i u evropskom stilu, oslikane intezivnim koloritnim bojama. Na prozorima su vitraži u crkvenom stilu, što svedoči o prožimanju umetnosti i religija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 2 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.